Mitten av Kolahalvön 11 Aug

11 aug

Döm av vår förvåning när det under frukosten passerar en gubbe på en gammal java motorcykel. Han stannade genast och pratade glatt på som om han inte hade pratat med nån på tre veckor. Vi förstod ingenting men han pratade på, vi log, han pratade ännu mer och ritade i sanden vilken väg han tyckte vi skulle ta. Sen kickade han igång och tog på sig skyddsglasögonen och får i väg med ett blått rökmoln efter sig mot ett lerigt äventyr som säkert var barnmat för honom.

Vid nästa vägskäl tog vi höger enligt javagubbens råd. Vägen var helt oframkomlig om det inte vore diffspärrar och stora hjul. Ryckstroppen kom till användning och bilarna leriga ända upp till taket. Helt plötsligt kom vi ut till ett gigantiskt flygfält. Flera kilometer långt men inte ett hus eller livstecken bortsett från en herrelös hund. Längre bort är det en grav med några ryska officershattar på. Ett snapsglas, en slips och ett par skor pryder också graven. Ett osedvanligt stort hav av vodkaflaskor i de närliggande buskarna. Några vad senare fick vi vår första punktering, reservhjul på. Under lunchen hade vi sällskap av fler knott än vi sett människor på hela resan. Mygghatt på och gå-lunch för att undvika det mesta men nog blev det en del proteinberikare i maten.

Från ingenstans i en skarp vänsterkurva dök två gigantiska banvagnar upp som dundrade förbi så det vibrerade i marken. Sov vid foten av bergen (G-k nåtning) där vi grillade köttet som tidiagre marinat och mörat i en plastpåse som skumpat runt bland hi-lift, dunkar och reservhjul på taket.

Vaknade på natten av flera stora propellerplan som landade på en förmodad hemlig landningsbana då ljusen tändes på andra sidan sjön när de gick in för landning.

August 11, 2011 • Posted in: Expedition Kolahalvön, Ryssland 2011

Leave a Reply