25 Mars, bushen vid Okavangodeltat, Botswana

När vi letar oss ner till sjön 10 mil sydväst om Maun möts vi av en syn som för tankarna till indianby. Rejäla tält, ryttare med cowboy hattar och den Botswaniska modellen av kanoter, mokoros. Sheriffen rider förbi med en sheriffstjärna på bröstet som i Western filmerna. Vi snackar med en fiskare som sitter och rensar nät bakom en tvättlina med torkad fisk. Här bor de i sina tält under hela fiskesången, annars i Maun. Hon säger att killarna som är på väg in efter att ha lagt ut nät kan ta med oss ut i båtarna om vi vill. Klart vi vill!

Det är väldigt översvämmat så här års säger han och pekar på någons hage där bara toppen av staketet sticker upp bredvid oss.

För ovanlighetens skull vänder vi nu norrut längs västsidan av Okavangodeltat. Vi är lite fiskesugna men eftersom vi inte har några spön och fiskarna använder nät så ser vi en turist-fiske-tur från en lodge eller liknande som en tänkbar lösning. Svänger av en liten väg rakt in mot deltat där det ska finnas en lodge. Vägen är avstängd och en man står vid en gräsplätt där det står “safe parking”. Han berättar att vägen till lodgen varit avstängd sen bron spolades bort år 2009, därför skulle man parkera här och ta båt dit. Ända sättet att ta sig dit med bil är den övervämmade vägen runt. Jaja, vi testar!

Nån timmes riktigt kul körning i deltat vadandes i vatten mer eller mindre hela tiden. Lodgen var dock inte bemannad med et var snart personal på plats. De kunde ordna en båt och spön men tyvärr var det så pass igenväxt att det inte var lönt att ta en fisketur. Men det gör ingenting, fick en väldigt häftig upplevelse och den dyra campsiten fick förbli tom, vi körde en bushcamp istället. Lagade till Chakalak grönsaker, med köttfärs och pasta. =)

March 26, 2012 • Posted in: 11 Botswana, Expedition Sverige - Östafrika - Sydafrika 2011-2012

2 Responses to “25 Mars, bushen vid Okavangodeltat, Botswana”

 1. Monica - March 26, 2012

  Kul – då blev det vada av !

  Ni verkar träffa så himla trevliga och generösa människor !

  Ha det så gott!

 2. Bonita - March 26, 2012

  Jag hade nog fegat eftersom det inte fanns “snökäppar” som visade var vägen egentligen var.
  Det ingår underspolning i silvertvätt här hemma.

Leave a Reply