22 Okt. Gabon

Oj, va fina vägar det var i Gabon, det var länge sen våra däck fick rulla på asfalt. Nästan ingen trafik alls men en rondell i varje by vi passerar. Rondell-hundar verkar vara helt ute – här har de livs levande rondell-getter som ligger och tuggar gräs istället. Framme i Lambarene kikar vi på det berömda sjukhuset som Albert Schweitzer startade här i början av 1900 talet. Fortfarande verksamt och med ett museum. De har lite båtar liggandes i floden, vi passar på att fråga om det är någon som kunde ta oss på en tur längs floden. I morgon skall det komma en man hit och ta med oss.
Sen är det boende som gäller. Vi börjar vårt sökande vid nån form av religös skola kombinerat med kloster. Eftersom det är lite si sådär med språket gör vi som vi brukar, visar en karta med vår rutt på och en bild från en bushcamp för att visa hur vi brukar bo. De har ingen plats över men en man som är där för att hämta sitt barn från skolan hjälper oss. – Följ efter mig, säger han och hoppar in i sin bil.
Det visar sig att han är parkvaktare i det närliggande naturreservatet. Han visar vår bil och frågar sina chefer som skickar oss till högsta chefen i huset bredvid. Efter att ha skakat hand med alla i byggnaden får vi tala med chefen som skriver upp alla namn innan han skickar oss vidare till en ännu pampigare byggnad. Vi vet fortfarande inte riktigt vad som hända skall pga språkförbistringarna. Efter ett möte med stadens polischef blir vi inbjudna till självaste borgmästaren som hälsar och välkomna och säger sig ska ta hand om oss och ordna en bra plats till oss. Vi följer efter skogsvaktaren igen ut ur stan upp på ett berg. Vi inser nu att han har kollat på bilden från bushcampen och ville ge erbjuda oss nåt liknande. Vi blir visade till en bra, plan plätt att campa på med utsikt över staden och floden. En man dyker upp som fått uppgiften att hålla vakt åt oss som vi vänligt avböjer. Det blev inte vad vi trodde men väldigt bra ändå, inte varje dag en borgmästare hjälper oss hitta bushcamp!

 

October 24, 2012 • Posted in: 06 Gabon, Expedition Sydafrika - Västafrika - Sverige 2012-2013

2 Responses to “22 Okt. Gabon”

  1. Monica - October 24, 2012

    Vad mycket roliga möten ni får med folk ! :-))

  2. Ronnie o Lena - October 26, 2012

    Ja, det är roligt. Inte vad man hade väntat sig när man letar camping plats.

Leave a Reply