21 Nov, Östra Nigeria

Jätte mysiga små runda hus med halmtak, vi stannar och snackar med folket. Fem hus som står i ring, ett hus är kök, och de andra sovrum och förråd. De ställer fram bänkar i mitten av gården och hälsar oss välkomna. De visar oss runt och visar sina getter och höns och att de odlar “jam”, bönor och apelsiner.
De frågar flera gånger vad vårt uppdrag är, om vi är utsända av nån regering eller är missionärer. De har aldrig hört talas om turism och tycker vi är lustiga och det verkar underligt att åka runt i olika länder för nöjets skull. Underbara människor!

Vi rullar vidare norrut på asfaltvägen. Nigeria har ju som bekant säkerhetsproblem, olje- och religionrelaterat, framförallt deltat i söder och den norra delen. Därför håller vi oss i de säkrare regionerna i mitten. Var hundrade meter sitter det en skylt med religös anknytning. Förutom både fungerande och nerlaggda bensinmackar måste kyrkor och moskéer vara den vanligaste byggnaden här efter boningshus. Södra delarna av landet är kristet och den norra som vi är på väg till nu är muslimskt. Känns nästan som de tävlar med varandra och det börjar kännas konstigt.

Vi möter helt plötsligt mer kvinnor och barn som går i motsatt riktning. Det brinner där framme – säkert en gräsbrand som vi sett så många. Nej, fan! Det är ett hus som brinner. Folksamlingen ser inte glad ut. Röda machetes. Fler hus brinner! En man ligger i kloaken med ett hagelgevär! Fan, nu kör vi. Jag ser en man med ett gevär som sätter kolven mot axeln för att skjuta tvärss över vägen. Jag stannar, låter han skjuta medans Lena skriker i komradion. – Kör uti helvete! När mannen laddar om kör vi som aldrig förr, tränger oss förbi lastbilarna, bort från den redan övergivna marknaden, ut ur byn så fort som möjligt! Vi kör och kör, passerar mängder av flyende människor. Efter några mil stannar vi och pustar ut, tack och lov klarade vi oss helskinnade.

Livet några byarna bort pågår precis som vanligt och vi börjar känna oss tryggare igen men vi kör ändå för säkerhetsskull raka spår till huvudstaden. Framme i Abuja är det ont om lämpliga boenden för oss, inga turister – inga campingar eller backpacker-ställen. Tro det eller ej, men hotell Sharaton låter oss campa på baksidan i hundgården! Ojojoj, här känner vi oss lite felplacerade, trailer-trash som smyger bakvägen in bland de kostymklädda männen in i restaurangen där vi firar Christians födelsedag. Hipp hipp, hurra innan vi drar oss tillbaka till hundgården!

November 23, 2012 • Posted in: 08 Nigeria, Expedition Sydafrika - Västafrika - Sverige 2012-2013

3 Responses to “21 Nov, Östra Nigeria”

 1. Ann-Sophie - November 24, 2012

  Oj vilket äventyr nästan för äventyrligt. Men vilka erfarenheter ni får…. Skönt att ni kom helskinnade ut ur det hela. Önskar er en fortsatt trevlig resa!

  //Ann-Sophie Erlandsson

 2. Ronnie o Lena - November 24, 2012

  Ja, det var lite väl nära för att kännas komfortabelt. Tackar tackar! =)

 3. Marlene Leijon - November 25, 2012

  Ja det är verkligen äventyrligt håller med Ann-Sophie där. Nästan lite väl…! Men vilka livs upplevelser. Verkligen skönt att det gick bra och jag önskar er en fortsatt trevlig givande resa. // Marlene

Leave a Reply