21 Dec, Ghana – Togo

Vi kör österut med siktet inställt på Togo. På vägen åker vi genom en by där halva befolkningen tycks vara involverad i keramik och kruktillverkning. De visar runt oss på flera ställen, från lerhål till den handvevade drejskivan, vedeldade ugnen till handmålningen. Imponerande resultat med få resurser! Passar på att kika på mer kist-tillverkning innan vi lämnar Ghana.

Etappens första gräns går smärtfritt så när som på en Togolesisk polis. Han försökte sig på en vals om att registreringsbeviset inte var internationellt men hann aldrig komma med några pengaförslag innan han insåg att det inte skulle gå att krama oss på mutor. Instämplade och nöjda utbringar vi en skål strax utanför Lome innan vi kastar oss i havet!

 

December 23, 2012 • Posted in: 12 Togo, Expedition Sydafrika - Västafrika - Sverige 2012-2013

3 Responses to “21 Dec, Ghana – Togo”

 1. Monica - December 24, 2012

  Ja här verkar de verkigen produktiva, snygga mönster 🙂
  Hoppas vi får kontakt imorgon Julafton. Ni skulle vara i Benin sa du – vi får se!
  Kramar

 2. Lennart Larsson - December 24, 2012

  Bild 210: En läskande melon i värmen är aldrig fel. Hoppas ni inte prutar ner priset för mycket, mannen med solglasögonen verkar förhandla ganska hårt.

  Bild 211-212: Efter att ha sett bilder på de konstnärliga kistorna så blir man inte förvånad att se de vackra krukorna som tillverkats under primitiva förhållanden och med enkla redskap. Ju svårare förutsättningar desto bättre hantverkare.

  Bild 213: Intressant inmatning av bränsle till eldstaden, ingen begränsning i längd på den veden. Men det är dåligt utnyttjande och ved börjar bli en bristvara i byarna.
  Ändå är ugnen inte den allra sämsta, den är ändå murad.
  3 svenskar, en keramiker en krukmakare och en konsult från Västerås drog iväg till Nigeria för att bygga lerspisar där veden huggs i mindre bitar, med mindre vedåtgång och med snabbare uppvärmning och mindre rökutveckling. Spisarna kan tillverkas på plats i byarna och av lokalt material med upplärd lokalbefolkning. Resultatet var lyckat och kvinnorna slogs om att få den nya spisen. Nästa spisprojekt blir i Gambia. Så nästa gång ni guidas runt i en by är det kanske en svensk uppfinning ni ser.

  Bild 214: En underbar bild som belyser vardagen i byarna.
  Den blir, tillsammanas med många andra vacka bilder,något att ta fram och minnas efter det att ni avslutat er 50:e etapp. Då kanske omdöpt till 4X4 Expedition with walking frames (rullatorer) :=).

  Väldigt bra bild på den gamla damen med det sovande barnet på ryggen, stämningsfull och den belyser på ett bra sätt vardagslivet för ortsbefolkningen.

 3. Ronnie o Lena - December 25, 2012

  Nej, då. Det prutas inte, känns bra att gynna de små handlarna. Hon försökte till och med ge oss fler meloner. =)

  Intressant med spisarna. Haha. Ja, vi får väl se hur det blir. Tack!

Leave a Reply