19 Okt, Kongo Brazzaville

Utanför bilen är det lervälling. I kastrullen på huven ligger det 30 mm vatten som kommit under natten. Den sista halva baguetten som inte är möglig intas som frukost.

Vi glider runt som i en tvålkopp i den otroligt hala leran, även på plan väg. – Vi gled av vägen på tvären och sitter fast, ropar Timon på komradion. Samtidigt ser vi i backspegeln den andra bilen, Simba också glida av. Det är så halt att man nästan druttar på örat och vi kan putta bilarna i sidled. Genom att alla hjälper till att dra i den fastkrokade bogserlinan eller putta så kommer vi till slut loss. Det visar sig att dessa två timmarna bara var början…

Uppförsbackarna går ganska bra, bara vi lyckas hålla kursen men nerför är det värre. När vi knappt kan stå stilla på en väg som lutar lite i sidled, hur ska vi då kunna ta oss nerför alla backarna utan att få sladd och riskera en katastrof? Vi kör ner bilarna en och en nerför varje i gångtakt med bogserlina kopplad efter med hela gänget som mänskliga ankare.

Det kommer bli en lång dag inser vi, 5-10 mil på denna leriga som vi inte ens vet om det är rätt väg när bränslemätaren börjar närma sig rött. Alla är dyngsura och de flesta ger upp regnkläderna och skorna med fler centimeter lera på för att istället springa runt barfota i underkläder.

Efter dagens bravader att ha röjt vägen från nerfallna träd, fått rutin på att leda ner bilarna för backarna, kört fast på alla möjliga sätt känner vi oss väldigt nöjda. Att ha lyckats ta oss fram de, om än få milen gör oss väl värda regnuppehållet alldeles lagom till dagens bushcamp. Bortsett från ett stjärnklart hål rakt ovanför oss omringar regnskogen oss helt. En och annan eldfluga flyger förbi stjärnvyn. Här lyser de starkare än vi nånsin sett.

 

October 21, 2012 • Posted in: 05 Kongo Brazzaville, Expedition Sydafrika - Västafrika - Sverige 2012-2013

One Response to “19 Okt, Kongo Brazzaville”

  1. John - October 22, 2012

    Rackarns vad spännande det verkar! Jag är mäkta sur över att jag inte kunde följa med på denna etappen! 🙁

Leave a Reply