19 Nov, Ekok, Kamerun

Efter lite proviantering lämnar vi den sista staden för den beryktade “helvetes vägen” till Nigerias gräns. De första 25 kilometrarna gick riktigt lätt, men sen hade vi hade tur med vädret, inte en regndroppe. Visst det var lerigt och väldigt djupa spår och vägen hade sjunkigt flera meter under marknivå på sina ställen men inte alls så där halt och jävligt som vi upplevt innan. Vi möter förvånande mycket folk längs vägen, det visar sig att det är en massa flyktingar från Niger. Vi forserar det ena lårhålet efter det andra men sen tar det stopp. En bom över vägen. Några män vägrar släppa förbi oss om vi inte betalar för deras arbete med vägunderhållet. Vi såg moppen innan oss betala men misstänker att det inte handlade om de 100 dollar han kräver oss på. Det blir det inget med. Vi säger att vi stannar här då i en vecka om så skall behövas, vilket vi absolut inte kan – börjar det regna ligger vi riktigt illa till. Det samlas mer folk som också vill komma förbi, vi frågar om de betalar. Nej, men du behöver. Den senaste vitingen betalade 30000 cfa. Efter mycket om och men ger han upp och tar våra påstådda sista pengar, 1000cfa (ca 13kr). Frid och fröjd några meter tills vi upptäcker att vägen är nersjunken och kanterna för smala för våra bilar. Vi gräver på kanterna och männsikorna bredvid vägen blir mer och mer irriterade för att de vill komma fram. Detta trotts att vi redan fått skador på skärmarna för att vi tagit i och släpat längs kanternat.
– Gasa! Bara kör, det går att reparera bilarna senare! Tongången blir allt mer aggressiv men vi håller oss lugna och tar det sakta och säkert. När vägen blivit bredar stannar vi för att släppa förbi, vi har haft självaste president konvojen bakom oss! I den ingick även lite FN bilar (Patrols).Lite rolig lerkörning senare kommer vi fram till den första checkpointen innan gränsen. Trevliga killar och vi frågar om vi får sova där.
– Of course, no problem! Vi stannar, snyggar till de ärrade skärmarna och tänker ta oss an gränsen imorgon bitti. De berättar dessutom att vägen varit helt avstängd en längre tid och öppnade först igår. Vilken tur!

November 21, 2012 • Posted in: 07 Kamerun, Expedition Sydafrika - Västafrika - Sverige 2012-2013

Leave a Reply