10 Nov, Gabon – Kamerun

De drygt tio milen till gränsen går lekande lätt på asfaltsvägen. Vi frågar efter tullen då vi vill veta att vi kan stämpla ur bilarna innan oss själva. Det visade sig dock att vi redan passerat tullen för några kilometer sedan. Inga problem, kör dit, stämplar ur bilarna och tillbaka till gränsen. Då säger han att immigrationen somskall stämpla ut oss ligger 3 mil tillbaka i staden Bitam. Efter att ha frågat runt hittar vi till slut immigrationen som stämplar ur oss, sen tillbaka. Tredje gången gilt, vi var nu ute ur Gabon.
Vi rullar över bron som utgör gränsen och några av oss byter pass. Eftersom en sån här resa kräver för många visum för att kunna få i ett pass så har vi fem som åkt både etapp 5 och 6 flera pass. Eftersom de kan vara grininga att det inte finns någon utstämpel från förra landet, i detta fallet Gabon så lämnar vi fram de bytta passen underst i passhögen till Kameruns immigration i hopp om att de skall kolla slarvigare efter några. De som inte bytt pass går så klart bra. Ett utan stämpel slinker igenom. Två. Nej, hon tar upp det igen och fullkomligt skriker rakt ut som om hon upptäckt ett mord. – Det finns ingen utstämpel från Gabon! Det här tänker jag inte stämpla, säger hon samtidigt som hon reser sig och går. En annan man som tycks vara deras chef kan engelska vilket underlättar rejält. Han är betydligt lugnare och efter att vi förklarat, visat rutten på vår stora resa och visat de gamla passen beodrar han en kille att ändå ge oss stämplar i de nya passen. Skönt!
Och resten av procedurerna går som smort och vi är snart på rull mot närmaste by. Efter en god lunch tar vi sikte på de lite mindre vägarna som om några dagar förhoppningsvis skall ta oss till regioner där det skall finnas pygméer.
Vi tar in på en liten lerig traktorstig för att hitta en mysig bushcamp. Det blir lerigare och innan vi visste ordet av öppnade sig himlen och ett oväder var över oss. – Vi kör upp till grusvägen på krönet för säkerhets skull. Det blir halare och halare och mer och mer vatten för varje minut. Första bilen kommer upp från leran, andra om än med lite besvär. Sista bilen blir kvar och glider åt fel håll, ner i leran. Åskan blir ihärdigare och när Lena håller i winshen smäller det till! Lena får en elchock av blixtnedslaget! Som tur var går det bra så när som en öm arm några timmar. Puh!
Efter lite vinchning och en gemensam ansträngning av alla genomblöta expeditionsmedlemar var Pumba, stax efter solnedgången, på säker mark igen och vi slår läger.

VÅRT KAMERUN NUMMER: +23772997195

 

November 12, 2012 • Posted in: 07 Kamerun, Expedition Sydafrika - Västafrika - Sverige 2012-2013

3 Responses to “10 Nov, Gabon – Kamerun”

 1. Monica - November 13, 2012

  Oj Lena, vilken tur (i oturen) det där kunde gått illa. Tack gode Gud!
  Ha de så bra!
  Kramar

 2. Monica - November 13, 2012

  981 på facebook !! Snart 1000! vem blir den 1000:ende?
  Highlighta!!

 3. Inger - November 13, 2012

  Här hemma i Närke,7+ och mörkt som tusan…Suck !
  Men Oj,tur att det gick bra med Lena. Ni verkar alla vara tålmodiga,starka och verkligen trivas med Äventyr.Jag vet en som stortrivs 🙂

Leave a Reply