Afrika 08-09
Afrika till Ghana 2008-09
Öst Europa 07
Öst Europa till Turkiet 2007
Afrika 06
Island 2008

Afrika expedition 2006

Resan till Senegal 20/7-31/8
ca 15000-18000km

Europa
Vi tog färjan över till Tyskland och gasade på mot Luxemburg. Ville komma så långt som möjligt första dagen, var ivriga att komma till Afrika. Men redan där gick kylaren sönder! Vi slog läger för att byta den förljande morgon, hade en extra mned oss. Bådade int egott!
Sen styrde vi mot Andorra i Pyrenéerna, där det redan där började bli riktigt häftigt. Pyrenéerna gillade jag! Vidare genom ett torrt Spanien och ut till östkusten och följde den hela vägen ner till Gibraltar.

Marocko
Började med att det var ett väldans rabalder vid tullen in i Marocko från Ceuta. Kryllade av människor som ville "hjälpa till" med papperna vid gränsen, dvs tjäna en hacka. En man (som t.o.m. visade upp legetimation som visade att han var turistguide) som verkade ganska trovärdig erbjöd sig att visa oss runt i staden. Han tyckte vi skulle följa efter honom till ett fik dör vi skulle dricka mint-te. Ok, vi var på våran vakt men nyfikna. Har väl inget att förlora på det? Sagt o gjort så följde vi efter honom under tiden i trafikstockningar så kom det mer folk på vespor och gående som ville vi skulle följa dom. Vi blev mer o mer misstänksamma. Eftrer en ganska lång stund så kom vi fram till en stor bevakad parkeringsplats. Noterade att våran "guide" bara hejade på vakterna och vi slapp betala. Jag vägrade nu följa med för att dricka mint-te utan sa att jag skulle stanna kvar i bilen medans Bengan och Krille skulle gå iväg med honom. Då bröt helvetet löst! Kom folk från alla håll som ville ha pengar. "Guiden" ville ha pengar för att han tog oss dit. En annan som vi sett innan på vespa skulle ha pengar för att han hade "skyddat" oss från andra! Dom försökte till slut t.o.m. roffa åt sig prylar i bilen och hotade att slå sönder vindrutan om dom inte fick pengar! Vi fick köra därifrån med några halvt hängande i bilen och ut genom grinden förbi vakterna. Klarade oss men det var inget bra första intryck av Afrika. Klantigt av oss att följa med så långt. Men vi tog lärdom av det äventyret! =)
Åkte vidare söderut och blev lite chockede att se i verkligheten hur fattiga dom verkligen var, det berörde oss alla. Men landskapet var riktigt häftigt! Och mycket konstiga åsneekipage. Atlasbergen var häftiga! Allt var väligt annorlunda mot hemma, kändes kul!

Sahara
Vidare genom Väst Sahara och Mauretanien åkte vi längs atlantkusten där det precis har blivit en asfalterad väg i princip hela vägen till Senegal. Fast vi gjorde några avstickare ut på pister i Sahara. Finns dock ingen väg på gränsen i ingenmansland mellan Väst Sahara och Mauretanien. Där får man hålla sig på rätt spår för det är nämligen ett minfält... Inte så farligt som det låter. När vi skulle ner och ta oss ett dopp så fick vi träffa tre Marockanska soldater som bodde alldeles bredvid i ett litet skjul mitt ute i öknen! Där bodde dom 6 månader i taget så inte undra på att dom var glada att träffa nya männsikor. Dom bjöd även oss på mint-tre och dom fick liet kakor av oss. När vi skulle åka vidare så fick Krille en skiva av dom, en MP3-skiva! Inte trodde vi dom va så moderna där utan el och allt... Mycket mer sten än vad vi hade förväntat oss i norra Sahara men annars var det fluffiga sanddynor om man körde av vägen. =) Stranden fanns nästan alltid nära till hands när man behövde svalka sig fast under några sträckor var det ett stup ner istället. En spektakular syn, såg ut som världens ände. Så länge vi körde nära vattnet så höll sig temperaturen på rätt acceptabel nivå. Men som mest kom vi upp i 54grader! Man märkte dock inte av det lika mycket som man kunde förvänta sig för att det var så torrt. Givetvis viktigt att dricka mycket. Bengan vrickade foten när han trillade ner från taket på bilen.

Senegal
När vi kom ner till Senegalfloden som utgör gränsen mellan Mauretanien och Senegal så var det struligt med färjan över så vi beslöt oss för att leta upp en bro som vi hade läst om. En av dom få gångerna vi hade användning för GPSen. Kom över där utan problem, bara det vanliga pappersarbetet. Stämplar gillar dom i Afrika! ;o)
Här blev vägarna dålig, rikigt dåliga! Var i regel komfortablare att köra bredvid vägen än på den. Körde söderut längs kusten mot Gambia ner till ett delta där vi hyrde en båt med guide och gav oss ut på fisketur. Mycket konstiga fiskar där vill jag lova! Nappade hela tiden och den ena fisken konstigare än den andra. Bl.a. en uppblåsbar fisk med taggar.(Kände igen den från Sharktale=) Riktigt häftigt!
Efteråt körde vi mot nationalparken Nikolo Koba i sydöstra Senegal som är 120x80 km stor. Man var tvungen att ha guide där och bo på särskillda ställen med beväpnade vakter som skulle skydda oss från dom vilda djuren och skydda parken från tjuvskytte. Tyvärr fanns det ingen engelskspråkig guide utan bara en som bara kunde några ord franska. Ungefär lika dålig franska som oss, kan räkna till 10... Han kunde dock säga jääs på engelska, vilket han svarade glatt på allt vi frågade honom. Här blev det mycket rolig körning! Kladdigt för regnperioden hade precis startat. Det var tänkt att vi skulle varit nere precis innan den men, men... Det gjorde att många av djuren hade vandrat söderut. =( Men vi fick sen en del häftiga djur ändå. Bl.a. flodhästar, krokodiler, antiloper, gaseller, babianer, sjakaler, strutsar, vårtsvin och gnuer. Och en massa olika stora fina fåglar och äckliga ormar. Tyvärr bara spår av lejon och hyenor eftersom dom hör när vi kommer på flera km avstånd så står dom inte direkt kvar och väntar på oss. =(
Sen vidare ända ut i sydöstra hörnet av Senegal till mycket tätare vegitation och ett högt vattenfall. Coolt! Våran guide följde med för han behövde skjuts hem, smidigt.
Körde sen mot Gambia och på vägen dit bodde guiden. Han hade precis byggt en ny hydda till sin familj(tre barn). Han bodde fortfarande kvar hos sina föräldrar en bit bort i byn.
Blev bjudna på mat, fisk och ris i en stor skol i mitten av golvet som man äter ur med händerna. Nästa dag körde vi in i Gambia.

Gambia
När vi kom in i östra Gambia var det lika fattigt som Senegal och tätbefolkat vilket gjorde att vi inte kunde hitta nåt lämpligt ställe att campa på. Vi tog istället in på ett hotell vid en stad som vid Gambiafloden. På ena sidan låg hotellet och andra sidan staden. Där fanns även en kille som skulle köra över oss med båten till staden när vi behövde det.
Han skulle visa oss dom lokala pubarna på en pubrunda. Blev klart intressant. Beställde man en vodka och cola så fick man en hel flaska sprit. Groggarna kostade mellan 1,50kr och 2,50. Guiden var ständigt hög på hasch och det var mer vi som fick hjälpa honom. Dra iväg honom när han muckade gräl. Och lyssna på hans kärleksbekymmer. Hehe...
Fick även träffa hans syster som var så snäll så bara för att hon ville gifta sig med en västerlänning och åka med till Europa. När jag var framme vid baren fick jag ytterligare ett förslag av en kvinna, "One beer, one fuck" lät billigt det. Men nej tack...
Dagen efter så ville kocken på vårat hotell "bjuda" oss på mat hemma hos honom istället för i hotellets restaurang så han frågade vad vi ville ha från hotellmenyn så tog han med sig råvaror hem och tilllagade det där. Tog så klart pengar för det sen rätt i egen ficka. Han hade två fruar. Ingen av dom kunde engelska utan pratade olika små lokala stamspråk vilket gjorde att dom inte kunde prata med varann, det hade han nog tänkt ut...
Efter nån dag så körde vi till västra Gambia och bodde även där på hotell och njöt av sol och bad. Klart mycket mer civiliserat och en del turister. Ändå billigt att leva. Passade på att åka till sjukhus så Bengan kunde få röntgat sin fot som fortfarande var svullen sen fallet från taket. Vi betalade parkeringsvakten en hundring så tog han oss direkt till röntgen. Fick sitta och vänta utomhus på en bänk några minuter sen var det klart. Fick ett glatt besked om att det inte var några skelettskador och han fick med sig röntgenplåten hem. Tänk om det hade gått så smidigt i Sverige!

Hade stannat lite för länge, ville inte gärna åka hem men Bengan skulle börja jobba så vi var tvugna. Körde vi snabbt hemmåt, körde hela vägen hem på 5 dygn...

Mer bilder från resan

Vill du göra en liknande resa? Delta i vår nästa expedition!

 

 

Karta Senegal

 

Kvällsmat på taket

 

Pyrenéerna

 

Olivträd i Marocko

 

Västsahara

 

Mysigt på savannen

 

Kanottur i Senegal

 

Nikolo Koba

 

Offroadkörning terrängkörning i Senegal

 

Vattenfall

 

Geländewagen 4x4

 

Regnperioden startar

 

Vi plus en lokal förmåga