Hur det hela började

Intresset för expeditioner

Efter att ha haft många 4x4 bilar mest som leksaker började drömmen om att verkligen behöva använda bilarnas framkomlighet växte sig starkare och starkare. Ärligt talat, va fan ska man med winsch, diffspärr, snorkel och stora terrängdäck till i Sverige? Jag måste åka någonstans där man verkligen behöver köra i terräng! Muttrandes över jordgloben konstaterade jag att det är en bra bit till vildmarken. Det första jag kommer att tänka på är Sibirien eller Afrika. Afrika är varmare - Afrika it is!

Nu började ett intensivt planeringsarbete och min dåvarande jätte bil - En 80-tals chevrolet Suburban som var höjd med jätte hjul enligt konstens alla regler - fick ge plats åt en mer lämplig expeditionsbil för ändamålet.

En tillförlitlig bil som inte skäms för sig i terrängen med så robust och simpel konstruktion som möjligt. Reservdelstillgången och möjligheten att reparera den utan specialverktyg är också viktigt. Alltså en äldre dieselbil bil utan motorelektronik och med grova stela axlar. Med de kraven satta var utbudet mycket litet. Efter en månads letande kom det ut en gammal Mercedes Geländewagen till salu. Ringde i princip alla jag kände och några dagar senare hade jag en besättning till nyförvärvet som döptes till "Glenn" - Bengan, Krille och jag! Krille hade varit på Kanarieöarna innan medans jag och Bengan hade aldrig varit utomlands... Men efter några månader slit i Garagaget och alldeles för mycket pengar så hade vi fått den klar - den första expeditionsbilen!

Efter en månads skräckblandad förtjusning i Västafrika och fullspäckad av nya intryck kändes Sverige helt plötsligt väldigt tråkigt och stelt. Ville ner igen! Då träffade jag Lena. Lite orolig att hon inte skulle uppskatta denna livsstil började vi resa genom Östeuropa ner till Turkiet. Min oro var till min stora förtjusning helt obefogad och Lena ville resa mycket mer på detta vis! För varje expeditionsresa tilltar vår reslust bara mer och mer!

Paying Crew - Att låta betalande resenärer delta

När man reser på avlägsna platser är det en väldig trygghet att resa med minst två bilar. Men efter något år så började det bli ont om bekanta som kunde följa delta med egen bil. Som en skänk från ovan mailade Bengt, som blev en ny bekanskap för oss. Han hade sett vår hemsida och var jätte sugen att hänga med. Vi träffades och allt verkade klaffa - Förutom att Bengt inte hade någon bil och inte så mycket bilkunnande... Efter en tid ringde han och hade köpt en likadan Toyota Land cruiser som vi också hade då och gjorde en långtidsbokning på min bilverkstad. Någon månad in på denna härliga resa kläckte Bengt idén: -Att ni inte skaffar en till bil och utrustar där ni hyr ut platser!

Ett slags hardcore Rosa Bussarna med mycket mer frihet och mindre begränsningar. Våra drömmar att bila jorden runt kunde kanske bli verklighet? Och kommande äventyrslystna deltagare behöver bara lägga bråkdelen av de pengarna som Bengt fick hosta upp för att möjligöra denna resan, och dessutom slippa allt förarbete. A win-win situatiuon!

Efter år av expeditionsresor och samlade erfarenheter tar vi nu ytterligare ett steg. Vi är nu ett av den handfull företag i världen som kör expeditionsresor med bil genom flera länder i väglöst land. Nu har vi bytt bilar till tre Nissan Patrol. Fler kommer det inte bli, då blir det för mycket och en del av tjusningen skulle gå förlorad. Våra resor är och ska förbli personliga och för den som verkligen vill upptäcka och föredrar oförutsedda händelser framför en resplan som är ristad i sten!

Tack, Bengt! (Som för övrigt hängde med oss igen på både Etapp 1 och 6!)

Geländewagen
"Glenn" vid inköpet

Expedition Geländewagen
Glenn expeditionsutrustad

Land Cruiser HJ60
Följande Land Cruiser HJ60

Våra nya expeditionsbilar Nissan Patrol GR:
Vår Nissan Patrol
Vår ögensten, Pumba.

Expeditionsbilarna
Hela gänget: Simba, Timon och Pumba