6 Jan, Västra Etiopien

Potthålen i vägen blir fler när vi närmar oss Etiopiska gränsen. Ingen kö men heller ingen vidare fart på sysslorna. Vi får vänta medans de ringer in personalen som skall stämpla ut bilarna och sen går det sakta men säkert med stämplar tills tullen stängs för lunch. Efter en lugn gränsövergång på 6 timmar är vi tillåtna att utforska Etiopien.

Mycket välkomnande och trevligt folk i byarna här också. Men mycket har förändrats så snart vi klev över gränsen. Det första som slår oss är att vi ser lika mycket kvinnor som män i byarna! Det har verkligen inte tillhört vanligheten i tidigare länder. Och som om inte det vore nog så går de flesta utan slöja så vi ser hur vackra de är. Sen är det en helt annan aktivitet, alla män som sitter och slöar och dricker mint-te har bytts ut mot aktiva människor som jobbar och står i. Familjerna är och arbetar tillsammans med sina dagliga sysslor, ser mysigt ut. Kvinnorna bär de små på ryggen och saker på huvudet. Som bilnörd noterar jag att vi hittils kanppt mött en enda bil, däremot en del Tuk-Tuks och en väldig massa åsnevagnar.

Hus och hyddor är inte byggda av varken cement eller lera längre, utan trä pinnar med halm eller plåttak. Nu går det uppför, blir mer och mer bergigt. Riktigt fint landksap och lite svalare tack vare höjdskillnaden. Slår läger på en liten platå med fantastik utsikt över en dal. Nere i dalen slingrar en liten å. Vi får besök av en man som hälsar lustigt, han tog i hand med olika grepp, sen skulle axlarna dånka i varandra några gånger. Livet leker! Natti-natt!

Vårt Etiopiska telefonnummer: +251 924 266 481

vagbergbilarmat

January 6, 2012 • Posted in: 05 Etiopien, Expedition Sverige - Östafrika - Sydafrika 2011-2012

6 Responses to “6 Jan, Västra Etiopien”

 1. Monica - January 6, 2012

  Hej !
  Så nu tränar ni den udda hälsningen på varandra… ? He,he.

  Helt annorlunda natur. Gott att ni har det så bra! <3

  Kram

 2. Kikko och David - January 6, 2012

  Nu börjar jag bli riktigt avis….. snälla ni, ni måste gå på en fin restaurang när ni kommer till Addis och frossa i deras nationalrätt. Det finns fina små ställen oxå efter vägen, men i storstan kan ni hitta flera fina… om ni vill vara lite som vanliga turister någon dag! VI läser med intresse!!! Njut! det blir mer tätbefolkat och ni kommer att längta efter stillhet… men njut av det åxå och ja.. allt!

 3. Urban - January 6, 2012

  Hej!
  Jag antar att ni hört att dom två journalisterna som tog sig illegalt in i Etiopien, för att sen använda gerillan som guider i landet – kanske inte så smart – fick 11 års fängelse för det? Ert sätt verkar bra mycket smartare…
  Åh, vad mysigt det ser ut på era bilder.
  Ha en fortsatt underbar resa! Det är jättekul att ni skriver så ofta i er reseblogg 🙂
  Urban

 4. Kikko och David - January 6, 2012

  har ni köpt telefonkortet av ngn kille vid gränsen?! Var beredda då på att de kan sluta att fungera efter en tid, ca 2 veckor… men då kanske ni åkt vidare? vi talar av erfarenhet….vi köpte så och så anmälde han det stulet och helt plötsligt så fungerade inte vår telefon.. snopet, men en smart affärside av honom… vi var nog inte de första eller sista som den trevlige killen sålde till.

 5. Jessica - January 7, 2012

  Hej!
  Ser fram emot varje gång ni skriver och lägger ut bilder, det ser så fantastiskt ut och alla ni möter verkar vara så tillmötesgående! Det skulle vara här hemma i Sverige det, hmmmmm. Måste vara helt otroligt att se dessa landskap och byar som kommer efter vägen på er resa. Ikväll vinner jag stora pengar så jag kan följa med er på nästa resa. Må så gott och hälsa alla från ett vintrigt Boda Kyrkby med -10 grader. Kramar Jessica

 6. Fikman - January 8, 2012

  Hej
  Kan raportera att det stog -16 när jag passerade er “hem” i solberga, nån grad varmare här i kärvsåsen
  Det är väll så att nu nu lämnat det Arabiska Afrika och komit in i mer kristna delar, därav annat lynne hos folket

  Go Tur, får jag väll önska er med

Leave a Reply