Frågor och svar om Expeditionsresorna

Hur många personer är ni i varje bil?
Vi åker max fyra personer i varje bil (två bilar) och varje person har ett eget skåp i sin bil för kläder och privata tillhörigheter.

Guidar ni?
På våra expeditioner blir det aldrig tal om någon guidning från vår sida, vi reser runt jorden i Afrika och Asien som ett kompisgäng - inte som charterturister på en paketresa med guide.

Kommer ni göra samma resor igen, t.ex. nästa år?
Nej, det brukar vi inte göra. Vi gör detta för att vi vill uppleva och se ny platser, vi har inga planer på att repetera och göra likadana äventyrsresor. Men man ska aldrig säga aldrig, vissa regioner längtar vi så klart tillbaka till extra mycket.

Varför åka med er istället för t.ex. Rosa Bussarna?
Det är som att jämföra äpplen och päron, eller snarare en buss- och taxiresa.
"Ett helt busslass fullt med turister som åker fram och tillbaka längs samma huvudvägar gång på gång med allt redan förutbestämt"
är inte jämförbart med:
"En expedition där du är med och upptäcker nya platser och har möjlighet att påverka detaljplaneringen. Friheten med 4x4 bilar är att när som helst kunna svänga av vägen, oavsett om det handlar om en lunch eller bushcamp på savannen eller att sticka upp på det där fina berget eller till den lilla byn där turister aldrig tidigare satt sin fot."

Varför åka med er istället för egen bil?
Du har tryggheten att åka med erfarna "overlanders" som genom vår snart 10åriga erfarenhet och ett stort kontaktnät håller koll på säkerhetsläget, tull- och visumregler. Du slipper många månaders jobb med planering och förberedelser innan och under resans gång. Du betalar bara en bråkdel av vad det skulle kosta att köpa en egen bil och utrustning som de Afrikanska och Asiatiska vägarna kommer skaka sönder.

Hur mycket har ni planerat i förväg?
Vi gör en grundlig planering och förberedelser vad det gäller bilar, säkerhet, visum, tullhandlingar och övriga papper. Expeditionens rutt är däremot bara grovplanerad, resten tar vi under resans gång och vi vill inrikta oss på det lite mindre turistiga. Vi listar bara några platser som vi tycker man bör se när man är i krokarna. De riktiga höjdpunkterna är det oförutsedda där i mellan - och det finns det gott om på en riktig expeditionsresa!

På vilket sätt kan jag påverka planeringen?
Ofta finns det flera olika vägar som är genomförbara och verkar tilltalande. Vi presenterar då alternativen och sen röstar vi helt enkelt fram det majoriteten vill.

Vem kör expeditionsbilarna?
Alla deltagare med tillräcklig körvana och vill turas om att köra expeditionsbilarna.*

Måste alla köra?
Om du inte vill, inte har körkort eller tillräcklig körvana så är det inget problem så länge det finns minst två personer i varje bil som kan köra, vilket hittills aldrig varit något problem.

Får alla köra?
För att få köra skall du uppfylla våra krav: Körkort minst 4 år, kört minst 4000 mil och ha mycket god körvana.

Vad reser ni med för bilar på äventyrsresorna?
Vi kör alltid med våra specialutrustade 4x4 expeditionsbilar.

Hur går det till med visumansökningar?
När resan börjar närma sig kommer vi att skicka dig information om hur du ansöker om visum i de fall det behövs och lite andra tips om packning m.m. Vissa visum ansöker vi om innan avfärd och vissa på ambassader under resans gång eller vid landsgränser. Tänk på att boka i tid - I regel börjar vi med visumansökningarna tre månader innan avresa.

Kan jag välja bort delar av en etapp och endast delta på en del av resan? Om du t.ex. inte har möjlighet att ta ledigt går det bra att du ansluter dig senare eller hoppar av tidigare. Dock utan prisreduktion om det inte finns någon ersättare.

När måste man senast boka in sig på en expedition?
Vi kan tyvärr inte svara på hur lång tid det tar att fylla platserna men du bör vara ute i god tid (9-18 månader).
Både för att vara säker att få en plats och med tanke på förberedelser och visumansökningar. Vi brukar starta med visumansökningarna 3 månader innan avfärd.

Vad ingår i priset?
Bilar, utrustning, bränsle, bilförsäkringar, bilskatter, vägavgifter, broavgifter, gasol, allt slitage, bilunderhåll och servicekostnader. På resor som kräver båtresa ingår även det. Vi står även för den dyra tullhandlingen carnet de passage. Och inte minst vår erfarenhet och månader av planering och förberedelser inför resan. Priset är satt för att dela på omkostnaderna.

Vad ingår inte?
Kostnader för visum, campingavgifter när det behövs (t.ex. i och kring städer), mat/dryck (det mesta lagar vi på gasolköken), flyg, eventuella inträden till nationalparker och fickpengar. Det är inte dyrt att leva i bushen, det finns inte mycket att göra av pengarna på... Det blir ofta billigare än att leva hemma.

Hur bokar och betalar jag?
När du har skickat in en intresseanmälan, fått svar på det du undrar över, vi har godkänt dig och du bestämt dig så skickar vi kontouppgifter till dig. För att garantera din plats på expeditionsresan och för att vi skall vara säkra på att du följer med så vill vi att du sätter in 5000kr i handpenning på vårt konto. Så snart handpenning är på plats så är du inbokad och vi mailar en bekräftelse. Sista betalningsdatum för slutbetalning är 3 månader innan avresa.

Erbjuder ni avbokningsskydd?
Nej. Vid avbokning återbetalas inte erlagd handpenning eller slutbetalning av oss - vänd dig till ditt försäkringsbolag om du önskar extra trygghet och avbokningsskydd.

Kan resan komma att ställas in, vad händer då?
Skulle resan mot förmodan ställas in innan avresa av oss återfås givetvis hela beloppet, t.ex. om det allmänna säkerhetsläget förändras eller om något annat oförutsägbart skulle hända men det är inte sannolikt.

Vad brukar det vara för ålder och könsfördelning?
Hittills har det varit väldigt jämnt fördelat mellan manliga och kvinnliga deltagare. Åldern har hittills varierat mellan 19 och 63 år med ett genomsnitt på ca 40 år. De flesta reser ensamma men några par har förekommit. Minimum ålder 18 år.

* Krav för att få köra: Körkort minst 4 år, kört minst 4000 mil och ha mycket god körvana.

djungeln

Expeditionsbilen i Sahara öken

Expeditionen börjar i Atlasbergen

Solnedgång på savannen

Segebåt i Afrika


Mer information

baboon

Passar det dig?

babian

Skicka intresseanmälan

Idelåda

Våra Expeditionsresor

Afrika